Néhány szó a helyi étkekről

Ha már egyszer úgy alakul az ember élete, hogy idegen helyre vetődik, nagyon hamar meg kell ismerkedjen a helyi étkekkel.

Ami itt van: Hal, minden mennyiségben.

Az ember kimegy a piacra, egy olyan nagyobbra, mert itt kis piac

nincsen, külön épületet fog találni a halacskáknak és egyéb tengeri

herkentyűknek. Valami félelmetes, hogy hányféle evésre alkalmas jószág

lakozik a vizekben. Az apró szardíniától kezdve a hatalmas tőkehal

darabokig mindent megtalál az ember. Számtalan rák és kagylófajtával

kedveskednek az embernek, ha éppen tudja mit is lehet velük

kezdeni….Legnagyobb sajnálatomra én még nem nagyon tudom, maximum

néhány dologról sejtem, hogy nagyjából mi lehet az, és elképzelem, hogy

esetleg sütve ehető étel keletkezik belőle. A kofák ott helyben

kibelezik a jószágokat, így nagyjából konyhakészen viheted haza az

egész halat. Az én kedvencem kinézetre, valami angolnaféle. Nagyon

impozánsan néz ki a maga közel másfél méterével, ahogy összecsigázva

fekszik a jégen…Ha már a halaknál tartunk: a millió féle friss

halacskát a mai napig háttérbe szorítja a “bacalhau”, ami nem más, mint

sózott tőkehalfilé, szárítva. Számtalan ételt készítenek belőle,

egytálételeket, levest, sülteket. Minden recept úgy kezdődik, vedd a

bacalhaut és tedd egy napra vízbe ázni….Joggal kérdeztem ezt több

portugáltól, hogy mi a csudának esznek ilyen tartósított izét, amikor

van friss is. A válasz mindig az volt, hogy ez történelmi okokra

vezethető vissza. A portugál nép szegény volt, így nagyon sokáig nem

volt hűtőszekrényük sem, amikor már más népek vígan hűtötték a romlandó

dolgokat. Így aztán az a fajta étel terjedt el leginkább, ami hűtést

nem igényel. Arról nem is beszélve, hogy a tőkehal az olcsó halak közé

tartozik.

Megosztok veletek egy otthon is nagyon gyorsan elkészíthető, finom

halételt, amit egy mafrai sarki kisétteremben ettem. Vegyél egy

bármilyen fajta halfilét, tonhal, tőkehal, mindegy, csak tengeri

legyen. Sózd, fokhagymázd, borsozd és citromozd, majd mintha bundás

kenyeret csinálnál, forgasd be tojásba (esetleg előtte egy pici

lisztbe, hogy a tojás tapadjon) és süsd ki olajban. A fokhagyma és a

citrom nagyon feldobja az ízét.

Ha már a piacon járjunk, a halakon

kívül számtalan zöldség és gyümölcsfélével is találkozunk. Megtalálható

persze az alma, körte és azon fajták, amik otthon nálunk is honosak, de

teljesen hétköznapinak számít pl. a füge, a mindenféle ringlófélék, a

sárgadinnyének 4-5 fajtája és a papaja, mangó egyaránt. Zöldségek közül

soha nem hiányozhat a sütőtök sem, valahogy itt nyáron is van, hisz ez

a levesek egyik fő alkotóeleme. Ami viszont nincs! Paprika. Sima, sárga

tvpaprika….kértem is egy lecsóravalót a nemsokára jövő látogatóktól

:)))

A helyi étkezésekhez szervesen

hozzátartozik a leves. Mindenféle formában. Kicsit sűrűbbnek kell

elképzelni mint otthon, nagyon sok a krémleves. Az én kedvencem a

borsókrémleves, amit borsóból, és póréhagymából készítenek, krumplival

sűrítik. A boltban különböző összeválogatott zöldségeket árulnak

zacsizva, amit csak megfőzöl, fűszerezel, turmixolsz és kész is a

leves. Általában ebédhez és vacsorához is esznek levest. A levesek kb.

felében húsfélék is találhatók. Finnyásabbak ezt kerüljék…a helyi

kolbászfélék messze elmaradnak az otthoniaktól.

Ha már kolbász, felvágott, egyéb húsok.

Én ezt csak a férjemtől hallomásból tudom, mert jómagam nem eszem

húsfélét. Szerinte a húsételeket ízetlenül készítik, legtöbbször

halvány fogalmuk sincs még csak arról sem, hogy a húst milyen

rostirányban kellene vágni ahhoz, hogy az adott elkészítési formában

ízletes étek legyen belőle. A fűszerek közül pedig nagyon kevés félét

használnak, a koriander a legelterjedtebb, ezt viszont mindenbe

beleteszik. A fekvágottakkal is kísérletezett életem párja, beleértve a

sonkaféleségeket és a szalámikat, kolbászokat…hát, nem akadt olyanra

ami úgy igazán magyar ínynek tetsző volna. Meg is állapította, hogy

érdemes lenne ide valami magyar szalámikereskedést telepíteni, hadd

tudják meg a jó portugálok, milyen is a jó szalámi.

Hmm, viszont a sajtjaik mennyeiek. Míg

nálunk a különlegesebb sajtokat aranyárban mérik, itt nem túl nagyban

tűnik ki a normál árból a legzamatosabb kecskesajtok ára. Ilyen finomat

nem sok helyen lelni sajtféléből, mint az itteni kecskesajt. Említésre

méltó még a queso fresco, ami leginkább a mi túrónk és a mozarella sajt

keverékére emlékeztet. Mindemellett 40-50 féle sajtot biztosan

tartalmaz egy-egy magára valamit adó csemegepult.

Az éttermek étlapja elsősorban hús és

halételekből áll. Így a magamfajta vegetáriánusoknak nincs nagyon

könnyű dolga, hacsak nem esznek halat. Még szerencse, hogy a tengeri

dolgok egy részét szeretem. Desszertekben kicsit szűkölködnek, és

messze elmarad az édességek minősége mondjuk egy kiadós somlói

galuskától, de én személy szerint kedvelem a pastel de nata nevű kis

kosárka szerű édességüket, ami tojásos tejszínes krémmel van töltve. A

legjobbat Belém tájékán egy tradicionálisan erre szakosodott

cukrászdában készítik, ahol hosszú kígyózó sor végigállása árán

juthatunk a csemegéhez. Ami viszont jó, hogy a desszertek között mindig

van friss gyümölcs. Momentán a sárgadinnye és a vegyes friss

gyümölcsökből készült gyümölcssali a sláger

Tovább a blogra »